Profesionálne poradenstvo a verifikácia tipov

PrihlásenieRegistrácia

Blog - TennisLovers

VIP preview Marrakech, Houston, Estoril, Charleston, Bogota

01.04.2024 10:50

ATP Houston


FINÁLE 2023: F. TIAFOE - T. Etcheverry 7-6 7-6 

PREKVAPENIE 2023: SF (Q) Hanfmanna a Brouwera 


TOP 4 2024: B. Shelton, F. Cerundolo, F. Tiafoe, T. Etcheverry 

DIVOKÉ KARTY: D. Shapovalov, M. Mmoh, D. Kudla 

ODHLÁSENIA: Y. Hanfmann, T. Daniel, K. Nishikori, T. Paul, M. McDonald 


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2011: 32,53 %


História U.S. Men's Clay Court Championship, čo je oficiálny názov turnaja, siaha až do roku 1910, kedy sa uskutočnil prvý ročník turnaja ako ideu založiť antukový turnaj na západe spojených štátov. Turnaj sa uskutočnil v rôznych mestách v USA až pokiaľ sa v roku 2001 usadil v najväčšom meste štátu Texas, v Houstone pričom je zároveň jediným americkým ATP turnajom na antuke. 


Hrá sa na takzvanej Fast-dry antuke nafarbenej na hnedo, ktorá je položená na tvrdom podklade, na ktorom je vrchná antuková vrstva relatívne klzká. Podmienky o niečo zrýchľujú lopty Wilson US open. 


Almagro: ,,The more traditional clay is more compact - the surface and the base are one and the same), whereas here the base is very hard, and the surface is softer, looser. Which makes it slippery."


Čo to tu vo výsledku znamená? John Isner a Ivo Karlovic práve tu vyhrali svoje jediné ATP antukové tituly a výborné bilancie tu majú aj iní bigserveri. 


Kyrgios pred zápasom s Opelkom: ,,I think Houston's pretty good conditions for both of us."


Okrem bigserverov turnaj vyhrali aj Monaco (2x), Verdasco, J. Sock (ktorí obaja dostali WC), Garin či naposledy Tiaofe. Za posledných 21 rokov vyhral titul americký tenista 11 krát, pričom runner upom skončili ďalších 11 krát odkedy sa turnaj hrá v Houstone.


Faktorom sú tu v tomto období vyššie teploty, vlhkosť a vietor. 


J.J. Wolf: ,,It was hot and humid, I was just trying to get through it."


Pre podmienky na antukovom turnaji je všeobecne faktorom počasie. Zvykne tu byť teplo, vlhko ale i daždivo (ako na úvod tohto týždňa) a chladno. Lopty tu pri slnečnom a teplom počasí dokážu skákať naozaj vysoko a je to tu vtedy rozhodne rýchle. 


J. Isner: ,,If it's a warm day, the clay is a little bit fast, but it's also bouncing up high. That's perfect for me. I want a fast court for my serve, but I want a high-bouncing court for the rest of my game. So it's something that the more you play on, the more comfortable you are moving on clay.” 


Naopak počas daždivých dní či nočných sessions je to tu rozhodne pomalšie a podmienky ťažšie. 


Tiafoe je prvou nasadenou jednotkou turnaja od roku 2005, ktorá Houston vyhrala. Posledným finalistom z kvalifikácie je Zabaleta z roku 2007, blízko k nemu mali v posledných rokoch Hanfmann (SF v 2023) či Galan (SF v 2019). 

 

 

ATP Marrakech


FINÁLE 2023: R. CARBALLES BAENA - A. Muller 4-6 7-6 6-2 

PREKVAPENIE 2023: Finálová dvojica a QF (Q) Vavassoriho 


TOP 4 2024: L. Djere, S. Ofner, J. Evans, L. Sonego 

DIVOKÉ KARTY: E. Benchetrit, A. Dougaz, A. Shelbayh 

ODHLÁSENIA: T. Macháč, Ch. O'Connell, A. Tabilo, T. Seyboth Wild 


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2016 (Marrakech): 40,00% (!) 


História jediného afrického turnaja v kalendári ATP siaha do roku 1984, kedy figuroval v kalendári ako challengerový turnaj. 250kou je od roku 1990 a až do roku 2016 sa odohrával pri mori v Casablance. Marrakech sa na rozdiel od Casablancy rozprestiera na úpätí pohoria Atlas v nadmorskej výške okolo 460 m.n.m. Podmienky sú vzhľadom na nadmorskú výšku, vnútrozemie a vietor dosť dosť tricky: 


Kanepi: ,,In Marrakech we played with balls that flew off the racquet quite easily and bounced very high." 


J. Sousa: ,,The conditions here are difficult to play, there is a little altitude and the ball also does not help much, besides that today was a little wind, which also made it difficult.”


Keďže sme relatívne ďaleko od mora a na úpätí pohoria navyše častokrát v suchom a teplom vzduchu, ktorý nás čaká najbližší týždeň, lopty tu budú lietať. Navyše sa tu často sťažujú tenisti na lopty i na samotný povrch. 


Haase so slovami… ,,'Fuck this court and fuck these balls'' …preklad nepotrebujú. 


Prvý antukový týždeň + špecifické podmienky = vysoký počet prekvapení. V ročníkoch 2016, 2017 a 2018 sa tu chodilo po Davis cupe a favoriti tu mali neraz nižšiu motiváciu pred 1000kou v Monte Carle. Nesmierne vysoký počet prekvapení si však turnaj zachoval aj bez tohto faktoru. 


Posledné ročníky priniesli niekoľko vysokých kurzových prekvapení a šokujúcich výsledkov, turnaj patrí medzi najprekvapivejšie vôbec:


2023: (Q) Vavassori porazil (8) Jarryho a Munara v kurzoch @2,6 - 3+ 


2022: (WC) Jaziri porazil Veselého @7; (Q) Basic Majchrzaka @4,3+; (Q) Kotov Griekspoora @3,5; Alex Molčan porazil (1) Augera @4 


2020 a 2021 sa turnaj nehral 


2019: Munar porazil (1, WC) Zvereva @4+; (Q) Menendez Maceiras (6) Verdasca @5; Paire 4 kurzy nad @2,00 a titul 


2018: (Q) Vatutin (1) Ramosa Vinolasa @4+; (WC) Ouhab (3) Kohlschreibera @6 /// až 10 (!) zápasov zo 16 v prvom kole vyhrali underdogovia 


2017: nezabudnuteľné výhry lokálnych tenistov Ahoudu @17,57 a El Amraniho @12,23 (pinnacle closing odds) nad Granollersom a Delbonisom (cez skreč) / Čoričov titul cez 3 kurzové prekvapenia 


Turnaj 5x zo 6 ročníkov vyhral nenasadený tenista (Carballes Baena, Goffin, Paire, Andujar a Čorič). Najlepšími výsledkami kvalifikantov sú QF v podaní Sonega, Vavassoriho a Vatutina. Absolútne sa tu nedarí nasadeným jednotkám - do semifinále nepostúpila na tomto turnaji ani raz a to nimi boli takí hráči ako Auger Aliassime, A. Zverev, G. Dimitrov, L. Musetti, Ramos Vinolas či Garcia Lopez. 

 

 

ATP Estoril 


FINÁLE 2023: C. RUUD - M. Kecmanovic 6-2 7-6 

PREKVAPENIE 2023: SF Cecchinata a Halysa


TOP 4 2024: C. Ruud, H. Hurkacz, L. Musetti, Davidovich Fokina

DIVOKÉ KARTY: J. Sousa, J. Fonseca, H. Rocha 

ODHLÁSENIA: A. Cazaux


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2011: 28,57 %


Turnaj v Estorile s tradíciou od roku 1990 sa podarilo na poslednú chvíľu zachrániť po roku 2014, kedy sa turnaj v rámci Estorilu premiestnil z Oeiras do súčasného Clube de Tenis do Estoril v Cascais. V Estorile je o tenis každoročne u divákov veľký záujem. Na okruhu nájdete asi ťažko 250tku, na ktorej by bolo ťažké zohnať lístky počas dennej session uprostred týždňa. Turnaj sa vyznačuje celkovo skvelou organizáciou a atmosférou. 


Od minulého roka došlo k posunu v rámci kalendára ATP na prvý antukový týždeň. Tu býva pravidelne faktorom vietor, no podľa tenistov to tu nie je až tak hrozné ako v predchádzajúcom dejisku. Jedná sa o typickú pomalú portugalskú antuku a tento fakt pravdepodobne ešte umocní chladná predpoveď počasia s teplotnými maximami okolo 16-18 stupňov s prevažne zamračenou oblohou. Oblasť Lisabonu dokonca postihli záplavy v uplynulom týždni. 


Portugalcom sa tu pravidelne darí. Higlightmi domácich tenistov sú úspechy v prvých kolách:


2017 Domingues porazil Edmunda v kurzoch @6, F. Silva porazil Istomina @4 


2018 P. Sousa porazil Simona @3,5. V kvalde prekvapivo vyhrali F. Gil aj J. Monteiro 


2022 P. Araujo v kvalde porazil Magera @5,5. 


2023 Opäť v kvalde zažiarili P. Sousa a Rocha, kde obaja spravili po 2 kurzové prekvapenia


Domáci sa konečne dočkali prvého portugalského víťaza turnaja na domácom turnaji, keď v roku 2018 Joao Sousa postupne porazil ako underdog Medvedeva, Edmunda, Tsitsipasa a Tiafoeho. Joao sa nasledujúci týždeň rozlúči s profesionálnou kariérou, rovnako toto má byť nateraz posledný ročník aj pre samotný turnaj, ktorý v kalendári ATP pre rok 2025 nefiguruje.


Casper Ruud bol piatou nasadenou jednotkou, ktorá turnaj vyhrala za posledných 15 ročníkov. Pablo Cuevas v roku 2019 bol prvým kvalifikantom (LL), ktorý spravil finále od roku 2001. Minulý rok však nepostúpil cez prvé kolo v main draw ani jeden kvalifikant. 

 

 

WTA Charleston 


FINÁLE 2023: O. JABEUR - B. Bencic 7-6 6-4 

PREKVAPENIE 2023: bez veľkých prekvapení 


TOP 4 2024: J. Pegula, O. Jabeur, M. Sakkari, D. Kasatkina  

DIVOKÉ KARTY: C. Wozniacki, B. Haddad Maia, S. Rogers, C. Ngounoue 

ODHLÁSENIA: J. Ostapenko, B. Krejčíková, A. Kalinskaya, M. Kostyuk, Y. Wang, D. Parry, Y. Yuan, V. Golubic 


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2011 : 28,21%

 

Turnaj v Charleston je jedným z najstarších a zároveň najväčším čisto ženským turnajom na okruhu s históriou siahajúcej až do roku 1973. Na listine víťazok turnaja nájdeme množstvo úspešných tenistiek ako Steffi Graf, Justine Henin, Martina Hingis, Conchita Martínez, Martina Navratilova, Gabriela Sabatini, Arantxa Sánchez-Vicario či sestry Williamsové. 


Toto je jediný turnaj na hlavnom okruhu, ktorý sa hrá na netypickej rýchlej zelenej antuke s označením Har-Tru. Toto nie je typická pomalá antuka, akú nájdete v Európe, ale dokonca rýchlejšia ako niektoré tvrdé povrchy. Sedí tenistkám s agresívnym poňatím hry, veď list víťazok obsahuje také mená ako Keys, Stosur, Williamsové, Lisicki či Belindu Bencic. . 


M. Keys: ,,I think this clay is actually pretty fast. So my serve is working, and it's not like the real clay."


R. Suitler: ,,In general, the green clay has a little higher bounce and also plays a little faster than the European red clay, but that also depends a lot on altitude and weather. Madrid for example has a higher bounce than Charleston, just because of altitude."


Loptičky majú o niečo vyšší odskok, dobre tu funguje kick servis. Hráčky turnaj vnímajú ako dobrý prechod z hardu na antuku,  zvyknúť si treba na iný pohyb, keďže je to klzkejšie než minulý týždeň na harde.


C. Wozniacki: ,,I think it’s a great start for me for the clay season because we go from hard court to a little bit of an easier clay transition. With the green clay, it’s a little bit less slippery. It’s a little faster. So I enjoy this surface a lot. And then from here to move on to the red clay, it’s much easier."


J. Ostapenko: ,,Of course you have to move different because here is very slippery. I kind of like clay courts. I was really happy I can play on clay again, especially on the green clay it is much faster than the red clay, so I’m enjoying my time here."


K. Kozlova na prechod z Miami a rozdiel medzi klasickou a zelenou antukou: ,,I haven't played on the green clay since 13, 14 years old, I think? I was always playing on the red clay, so in the beginning it was kind of weird. It's not a big difference but still, different movements. You can slide but less than the [red] clay, so I had to get used to it. It helped a lot that I came here one week before qualies, right after Miami, so I think I got used to the conditions really good."


Prechod z Miami nie je geograficky náročný, tenistky po Miami v minulosti zvykli ísť dokonca aj autom. Každopádne tie, ktoré sa zdržia v singli alebo v debli na harde dlho, tu rachnú spravidla okamžite. Býva tu spravidla chladnejšie (20-25 v tomto týždni) a o niečo znesiteľnejšia je i vlhkosť. Vietor však ostáva faktorom aj tu. 


Len jediný krát od roku 2005 vyhrala turnaj nenasadená tenistka (2017 Kasatkina). Zvykne sa tu dariť kvalifikantkám - finále E. Vesniny z roku 2016; SF Hradecka 2015;  Bencic SF 2014; Mirza QF 2011; (LL) Vandeweghe QF 2022. 

 

 

WTA Bogota 


FINÁLE 2023: T. MARIA - P. Stearns 6-3 2-6 6-4 

PREKVAPENIE 2023: Kvalifikantky v prvom kole 


TOP 4 2024: M. Bouzková, T. Maria, Sorribes Tormo, C. Bucsa  

DIVOKÉ KARTY: Y. Monroy, Higuita Barraza, Mediorel Arias 

ODHLÁSENIA: P. Stearns, B. Perra, D. Shnaider, E. Andreeva 


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2011 : 30,29%


Turnaj v Bogote patrí jedným z najprestížnejších turnajov v Latinskej Amerike, ktorý sa hrá od roku 1993 na úrovni ITF, od roku 1998 ako WTA international / po novom WTA 250. Bogota je jedno z najvyššie položených hlavných miest na svete. 


Hrá sa na antuke vo vysokej nadmorskej výške 2640 m.n.m., vyššie sa hralo len ATPčko v Quite. Na tieto podmienky je potrebné si zvyknúť, najmä v úvode turnaja rozhoduje aklimatizácia. V týchto podmienkach sa lopty kontrolujú veľmi ťažko, navyše sa v takejto nadmorskej výške i ťažšie dýcha. Je tu tak ťažké produkovať svoj TOP level, zápasy nebývajú vysokej kvality a rozhoduje skôr menšie množstvo nevynútených chýb či dvojchýb ako vyšší počet winnerov. 


B. Schoofs: ,,The first day I felt like anyone else, I couldn't breathe, but now a week has passed, and I really like the culture and the people and I'm already over the altitude issue. It's something the players have to prepare for more, which makes things interesting. It's very interesting to see how various players handle the altitude. You think you're the only one having problems, but you realize that it bothers everyone. I didn't do anything special [to prepare]. The only thing is to fly here early, because the longer you stay here the better it gets."


B. Haddad Maia: ,,This is one of the toughest tournaments to play. The conditions make it so tough to play here in Bogota—the ball flies a lot."


Okrem nadmorskej výšky má turnaj problém i s lepším postavením v kalendári a má tak problém prilákať tenistky svetovej špičky. V minulosti sa v Bogote hrávalo v týždni po Charlestone, potom v kalendári figuroval o týždeň skôr a od 2021 beží zároveň s ním. 


Ako povedal raz Mannarino - v Bogote sa môže stať čokoľvek - ,,In Bogota anything can happen. The ball bounces very high and flies more than usual so that you can make a few more unforced errors than usual."


S. Errani: ,,It's quite tough to play here in Bogota, that's for sure. The ball flies a lot, the altitude takes getting used to—it's hard to breathe, hard to control the ball sometimes."


Špecifické podmienky na ktoré je potrebná aklimatizácia = úspech kvalifikantiek a ten je obrovský:


2023: QF Brancaccio 


2022: finále kvalifikantiek T. Marii a L. Pigossi

2021 H. Tan SF a Parrizas Dias QF 

2019 Haddad Maia SF a Errani QF

2018 Seguel QF

2016 C. Pella QF

2014 Arruabarena QF 

2013 Pereira SF 

2012 Ormaechea a Shvedova QF 

2011 Garcia Vidagany QF

.

2008 Llagostera Vivez titul. 


Za 25 ročníkov vyhrala turnaj nasadená jednotka len 3x (Suarez 2001, Zuluaga 2004, Jankovic 2013), pričom nenasadeným tenistkám sa to podarilo až 12x.

 

Vidieť komentáre a komentovať môže len prihlásený používateľ...
Napíšte komentár...
Napíšte komentár...

VIP Madrid Masters preview

22.04.2024 19:55 zobraziť...

VIP Barcelona, Mnichov, Bukurešť, Stuttg...

14.04.2024 20:37 zobraziť...

VIP Monte Carlo Masters preview

05.04.2024 20:36 zobraziť...

VIP preview Marrakech, Houston, Estoril, C...

01.04.2024 10:50 zobraziť...

VIP Miami Masters preview

19.03.2024 15:43 zobraziť...

VIP Indian Wells preview

05.03.2024 09:19 zobraziť...

VIP Dubaj, Acapulco, Santiago, San Diego a...

25.02.2024 12:00 zobraziť...

VIP Rio de Janeiro, Doha, Los Cabos a Duba...

17.02.2024 13:09 zobraziť...

VIP Rotterdam, Buenos Aires, Delray Beach ...

10.02.2024 16:54 zobraziť...

VIP preview Cordoba, Marseille, Dallas, Ab...

05.02.2024 08:44 zobraziť...

VIP Australian open preview

13.01.2024 19:13 zobraziť...

VIP preview Adelaide, Auckland a Hobart

07.01.2024 21:49 zobraziť...

VIP PREVIEW: Brisbane, Auckland a Hong Kon...

31.12.2023 16:22 zobraziť...

FREEBET: Humbert U. - Mayot H.

09.11.2023 17:02 zobraziť...

VIP Preview ATP Metz a Sofia

05.11.2023 20:13 zobraziť...

VIP Paris Masters preview

29.10.2023 19:55 zobraziť...

VIP ATP Viedeň a Bazilej preview

22.10.2023 20:06 zobraziť...

VIP Tokyo, Antwerp, Stockholm, Nanchang, C...

15.10.2023 21:12 zobraziť...

VIP WTA Zhengzhou, Seoul a Hong Kong previ...

08.10.2023 21:41 zobraziť...

FREEBET ITF Rome: Townsend T. - Kessler M...

04.10.2023 16:47 zobraziť...

VIP ATP Shanghai Masters preview

02.10.2023 13:12 zobraziť...

VIP WTA Peking preview

29.09.2023 20:20 zobraziť...

VIP ATP Peking a Astana preview

27.09.2023 12:25 zobraziť...

VIP WTA Ningbo a Tokyo preview

24.09.2023 14:46 zobraziť...

VIP ATP Zhuhai a Chengdu preview

19.09.2023 10:46 zobraziť...

VIP WTA Guangzhou a Guadalajara preview

17.09.2023 18:33 zobraziť...

VIP US open preview

16.09.2023 12:50 zobraziť...

FREE analyzovaný tip: NGOUNOUE

28.08.2023 15:59 zobraziť...

VIP preview ATP Winston Salem a WTA Clevel...

20.08.2023 11:32 zobraziť...

VIP Cincinnati preview

14.08.2023 17:56 zobraziť...

VIP Canadian Masters PREVIEW

06.08.2023 12:22 zobraziť...

VIP Washington, Kitzbuhel, Los Cabos a Pra...

30.07.2023 19:13 zobraziť...

VIP Hamburg, Umag, Atlanta, Lausanne a Var...

22.07.2023 21:15 zobraziť...

VIP Budapešť, Palermo, Gstaad, Bastad a ...

16.07.2023 13:34 zobraziť...

VIP Wimbledon preview

02.07.2023 16:53 zobraziť...

VIP Mallorca, Bad Homburg a Eastbourne pre...

28.06.2023 15:54 zobraziť...

VIP Queens, Halle, Berlín a Birmingham pr...

18.06.2023 16:04 zobraziť...

VIP Preview Stuttgart, Hertogenbosch a Not...

11.06.2023 20:41 zobraziť...

VIP French open preview

09.06.2023 07:37 zobraziť...

PREČO NEKUPOVAŤ TIPY OD RESELLERA

21.01.2021 15:21 zobraziť...

Budúcnosť stávkovania

15.01.2021 15:11 zobraziť...

Arbitráže a dropping odds

03.01.2021 11:29 zobraziť...

Kamenné pobočky vs online stávkové kan...

24.12.2020 13:04 zobraziť...

Systémy používané v bettingu

24.12.2020 12:53 zobraziť...

Veľké vs malé ligy

24.12.2020 12:28 zobraziť...

Odpredávanie tiketov

20.12.2020 16:01 zobraziť...

Psychológia v stávkovaní

16.12.2020 18:23 zobraziť...

Ako fungujú stávkové kancelárie? Preč...

03.12.2020 20:29 zobraziť...

Všetko je to hazard

29.11.2020 12:09 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 3. Ma...

17.05.2020 12:52 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 2. Vs...

08.05.2020 11:19 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 1. Vy...

03.05.2020 17:54 zobraziť...

Prehliadaním tejto stránky vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies (viac info).